Besøg en gårdrestaurant

I dag foretrækker mange, at der er kort fra jord til bord, og derfor bliver restauranter, som bliver drevet sammen med mange af tidens gårdbutikker, til velbesøgte og populære steder. Her kan man nyde gårdens egne produkter, serveret enkelt eller mere raffineret – alt efter, hvilken stil, gården har valgt for sit køkken.

Et af de ganske kendte steder i Jylland er Fru Møllers Restaurant, som drives sammen med den imponerende gårdbutik Fru Møllers Mølleri, som drives af parret bag den store proprietærgpård Bjeragerhougaard sydøst for Odder. Odder en lille by syd for Århus, og mange finder fra Jyllands hovedstad ned til fruen på gården, når hun slår dørene op hver torsdag, fredag og lørdag det meste af året.

Bag gårdbutikken banker et entusiastisk hjerte, som brænder for, hvad det danske landbrug kan producere. Bodil Møller, som fruen hedder, var frustreret over at se, hvordan gårdens gode produkter bare røg ind i den store mølle, når grisene blev leveret til slagteriet, kornet til ‘foderstoffen’ og så videre. Så blev det hele én pærevælling, hvor man ikke kunne skelne godt fra skidt, og når man som hun dyrker de bedste ting, er det træls at se, at de bliver rodet sammen med standardvarerne.

På den baggrund startede hun sin gårdbutik. Først med mølleri og bageri for at vise, hvordan det lokalt dyrkede korn kunne blive til fremragende brød og kager, og siden kom restauranten til. Først en beskeden sag med rustikke retter til frokost og aften og ikke mindst et stort udvalg af kager, og siden en mere ambitiøs restaurant, der i dag drives af et forpagterpar, som naturligvis i størst muligt omfang anvender gårdens egene produkter i deres herlige køkken.

Siden er der kommet flere grene til gårdbutikken: Et stort slagteri, som sælger kød fra gården – grise, kødkvæg og lam – og ismejeri, der sælger dejlige is fremstillet af gårdens produkter. Et samarbejde med andre lokale producenter sikrer friske frugt på hylderne, most og saft, og for at gøre oplevelsen komplet, kan man også købe vin, sæbe og andet, som ganske vist ikke fremstilles på stedet, men som er valgt ud fra strenge kvalitetskriterier.

Målet har været at skabe en helhedsoplevelse for kunderne, og restauranten benyttes både af folk, der kommer og spiser a la carte og folk, som holder familiefester og markerer andre begivenheder her.

Råvarernes kvalitet er afgørende, og der bruges for eksempel ingen tilsætningsstoffer, aromastoffer eller andet i de varer, der fremstilles i bageri og slagteri. Så spiser man i restauranten på gården, får man den rene vare, hvor det er håndværket alene, der sammen med de bedste råvarer afgør, at man får et måltid, man vil huske for det gode.

Har man ikke mod på den store middag, kan man også få kaffe og kage – og det benytter mange sig af, når de alligevel aflægger mølleriet et besøg for at hente gode produkter med hjem til ugens måltider.

traversify-lite